Archive for július, 2008

Munka a javából :)

szerda, július 30th, 2008

Rájöttem, ide inkább valami olyat kell írni, ami figyelemfelkeltő, mert a rendszeres olvasók úgyis olvasnak, akik meg nem azoknak kell a megfelelő beharang.Ennek fényében:
Ma ettem tengeri csillagot. Ha érdekel milyen, akkor klikk a továbbra!
(tovább…)

Közlekedés Shanghaiban

kedd, július 29th, 2008

Röviden összefoglalnám, amit az itt eltöltött hetek alatt sikerült megtapasztalnom a helyi közlekedési viszonyokról. Úgy gondoltam szemléletesebb, ha közlekedési eszközök szerint szétválasztom a leírásokat. Hát lássuk. (Bocsánat a nem túl illusztratív képekért, most nincs kedvem kimenni fotózni. Majd idővel kicserélem.

(tovább…)

Egy esős nap krónikája

kedd, július 29th, 2008

Reggel egyszerűen nem lehet megunni munkába menet közben a nézelődést jobbra-balra, minden nap észreveszek egy apró kis részletet. Ma például egy szépségszalon falán a “Beautiful breast – happy to be slim” feliraton mosolyogtam egy darabig, majd a Times Square-en a zöld lámpára várva azon ámultam, hogyan mennek át a biciklisek szívroham és mindenféle baleset nélkül a piroson a 2×4 sáv merőleges, folyamatosan és viszonylag gyorsan haladó forgalmon keresztül, meg azon, hogy életemben először itt kellett látnom Maybach Mercedest, bár jobban meggondolva ez utóbbi nem is olyan meglepő.
(tovább…)

Kisebb elmélkedések és étkezések

hétfő, július 28th, 2008

Hétfő, hétfő, munkanap. Lássuk, hogy telt az irodán kívül, mert bentről a mai nap semmi érdekfeszítővel nem tudok szolgálni.

Reggel fújt a szél. Nagyon. Én itt még ilyen nem láttam, egész frissítő volt, amíg elő nem bújt a felhők mögül a nap. Onnantól inkább hagyjuk, mire beértem az irodába, már megint tiszta víz voltam. Sebaj, ebédig megszáradtam. Ebédre átmentem a sarki épületre, ami tele van kis éttermekkel, és miután sokáéig szemeztem a másodikon levő rákétteremmel, végül felmerészkedtem a harmadikra – de egyáltalán nem bántam meg, mert megláttam kiírva, hogy 三文鱼 28Y, azaz lazac, 28Y és innentől tudtam mi kell nekem. Mikor bejöttem, leesett, hogy épp egy japán teppenyaki étterembe sikerült eljutnom. Ez jól hangzik. 🙂 Kértem még egy adag vegyes zöldséget, leültem a grillpult elé, és néztem, ahogy a szakács elkészíti előttem a finom lazacszeleteket (nem, nem filé, a bőre természetesen rajta volt, hiszen az a legfinomabb része), a zöldségeimet és odatolja elém. Nem fogom négy oldalon keresztül részletezni, mennyire jó volt, de annyira jó volt… Épp gondolkoztam a vége felé, kérjek-e esetleg dinnyét, mire kihozták az ajándék dinnyét. Tökéletes. Még jövök ide ebédelni. 😀
Munka után kicsit bóklásztam egy áruházban, de annyira nem érdekelt, hazamentem és picit böngésztem a shanghaiexpat-on, hasznos volt. A saját tapasztlatokkal kiegészítve (mert azért a Nyugat-Európából, Amerikából érkezők hajlamosak mindent kicsit eltúlozni) kezdek már egészen képben lenni, mik az általános megélhetési költségek, melyik városrészre mi jellemző, hol lenne majd jó lakni és hol nem, valamint egyéb érdekességek tekintetében.
Vacsoriadő! Ma egészen lehült sötétedéskor a levegő, gondolom köszönhetően az egész napi szélnek. Szerintem ma még egyszerűen tisztább is lehetett, mint otthon. Itt Pudongon legalábbis biztos. Ez a keleti, újabb, nyugodtabb és tisztább része a városnak, és azért nincs messze a tenger, ahonnan fúj a szél. Nincs is annyi érdekesség, mint a folyó másik oldalán, de cserébe szerintem kellemesebb itt lakni, szélesebbek az utcák, több a park és még kertvárosi negyed is van, ha valaki arra vágyna (és persze ha meg tudja fizetni, mert nem könnyű)
Elsétáltam a Times Square melletti nagy üzletházakhoz, hiszen ott még nem jártam. A hetediken a szupermarketben nem bírtam ki, hogy ne vegyek egy kis csokit (otthoni árak*1-1.5 a ráta), és pesze hogy ne nézegessem végig a töltőtoll-kínálatot, mert volt egy pár olyan márka, amit otthon még a legjobb boltokban sem nagyon látni. Venni nem vettem, arra ott vannak az olcsó kínai tollak és az internet. 🙂
Viszont lementem vacsorát vadászni, találtam is egy viszonylag szimpatikus kis éttermet, tömve volt. Válogattam az étlapon jó darabig, természetesen találtam érdekességeket, volt kedves félrefordítás szokás szerint (Roasted Jew Ear, nagyjából annyit tesz, hogy pirított zsidófül), és volt persze meglepő (nekem már nem :)) étel is, pl. az “5 párolt kincs” elnevezésű tál, melyben volt párolva ceruzabab, tintahal, medúza, sertésnyelv és sertésgyomor. Én némi válogatás után kicit elbaltáztam a rendelést, mert rendeltem egy rákos dim-sumot, ami ugye rizstésztából készült batyukba töltött rák és zöldség, és kértem egy tésztalevest – rizstésztával és wontonnal, ami szintén töltött batyu, és meglpetésemre ez is rákkal volt töltve. Kicsit egyhangú lett így a menü, de nem bántam, megettem. 🙂
No tessék, megint írtam egy napról és szinte csak a kajáról szól. És még képek sincsenek. Helyette kiegészítésként nézzétek meg Guczó blogjának ezt a bejegyzését, mert nagyon jó. (sajna itt nem látszik a képek csücske, de a lényeg átjön.) És ami a németekre igaz azért az nagy részben ránk is. 🙂

Meg ez is vicces:

Holnap mi lesz? Állítólag eső. Legyen is, mert ez azzal járna, hogy leesik a hőmérskéklet 30 fokra. 🙂 Meg iroda, meg igyekszem beszerezni a maradék hazafuvarozandó dolgokat. De szerintem ez utóbbi áthúzódik szerdára is. A csütörtök a pakolásé és a gyümölcsvásárlásé, pénteken pedig repülőn és repülőtéren töltöm időm jelentős részét, ha a Lufthansa is úgy akarja.

Shanghai vasárnap

vasárnap, július 27th, 2008

Ismét a légkalapács keltett, de nem baj, mert legalább segít végre átállni a helyi időszámításra. Hétköznap meg úgyse zavar, mert korábban kelek 🙂 Kinézve az ablakon még azt is láttam, hogy szokatlanul fúj a szél, és tűz a nap, ezért úgy gondoltam, ma nem parkozok, az úgyis közel vab. Irány a belváros!
(tovább…)

Shanghai – szombat

szombat, július 26th, 2008

Diszkrét (nem, igazából nem az) légkalapácszajra ébredtem, nem volt jó. Reggeli után ettől függetlenül visszadőltem még, és sikerült fél tizenkettőkor felkelni. Mára úgyse terveztem nagyon sűrű programot, csak be akartam menni a városba nézelődni és vásárolgatni.
(tovább…)

Shanghai 4. – kép nélkül, röviden

péntek, július 25th, 2008

Hát eltelt a péntek is, ma csak igazán röviden írnék pár érdekességről, aztán már jön is a jól megérdemelt hétvégi első nagy szunya. 🙂
(tovább…)

Shanghai 3. – alku és egyebek

csütörtök, július 24th, 2008

Először a bréking nyúz: a mai letöltéssel előkerültek az elveszettnek hitt képek – pedig tegnap csináltam teljes törlést a gépen. Fene se érti, de örülök. Megtalálható minden a mai post alján található linken.
Miről lesz szó ma? Némi irodai életről, az ingvásárlás majdnem meghiúsulásáról, sikeres alkudozásról kevésbé sikeres vásárlással és pár egyéb érdekességről. Lássuk hát…

(tovább…)

Shanghai 2. nap

szerda, július 23rd, 2008

Késő van, de inkább még ma megírom, mi történt ma, mert holnapra elfelejteném. Átlagos irodai nap volt, de a szabadidőt azt hiszem megfelelően kihasználtam ennek ellenére. Fénykép nem sok van, mert vissza kell szoknom a nagygéphez, ez ugyanis csak akkor menti el a képet, ha a teljes mentés időtartama alatt nyomvatartom az exponálást, így ma a képek felét nem mentette el :(( Sebaj, leírom, a pár megmaradt képet meg majd feltöltöm a holnapi adaggal.

(tovább…)

Egy zökkenőmentes utazásról

kedd, július 22nd, 2008

Menet közben írogattam reptéren, repülőn és a szállodában fejeztem be. Tehát ez egy igazi útinapló alább… Budapesten majdnem egyszerre rajtolunk a pekingi géppel. Én még teszek egy kis kitérőt, pár órával később érek oda, viszont sokkal jobban alszom. Szerintem megéri.

(tovább…)